Kezdőlap Bevált praktikák 2021. június 25., péntek
Bevált praktikák

gyermeknevelesItt gyűjtjük azokat a bevált praktikákat, amik segíthetik a kezdő vagy gyakorló kisgyermekes szülőket. Legyen szó akár az orrfújásról, cipőfelhúzásról, kistestvér születéséről.

Szeretettel várjuk az Ön bevált praktikáit is! Írjon nekünk: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Jobb láb - bal láb

Már a kezdet kezdetén, amikor a néhány napos babát öltöztetjük, próbáljuk rászoktatni magunkat arra, hogy miközben a pici lábát beleigazítjuk a harisnyába, ne azt mondjuk, hogy "egyik lába, másik lába", hanem tudatosan "jobb lába, bal lába", vagy "kérem a jobb lábát, bal lábát" szavakat ismételjünk. Ha ezt hosszútávon betartjuk, és a növekvő gyermek a zokni és a cipő feladásánál is ezeket a szavakat hallja, könnyedén megtanulja a jobb kéz-bal kéz-, jobb láb-bal láb fogalmakat, irányokat! Ne felejtsük el, hogy ha szemben van velünk a kicsi, akkor az ellentétes irányokat kell rögzítenünk benne, vagyis ami nekünk a jobb, neki bal oldal. Mindig a gyerek szemszögéből ismételgessük a jobb-bal fogalmakat!

Gyereknevelés

Ajándékok

 
Orrfújás - tükörrel szemben

Gusztustalannak tűnhet a következő praktika, de 100% osan működik. Kisgyermekünknek, aki az orrszívó porszívót szívből utájla, könnyedén megtaníthatjuk az orrfújást. A tükör előtt állva (zsebkendővel a kezünkben, de nem az orra előtt), kérjük meg, hogy fújja az orrát. A kisgyermek a "fújd még" felszólításra nem fog mást csinálni, de ha "fújd hangosan", "fújd mérgesen", "úgy fújd, hogy a szomszédban is hallják" felszólítással kérjük, ügyesen fog trombitálni. Ha a tükörben szembesül az eredménnyel, egy két gyakorlás után tökéletesen ki fogja fújni az orrát már egyedül is!

Gyereknevelés

Ajándékok

 
Egy cumi nem cumi

A cumi használatáról megoszlanak a vélemények. Most azokhoz a szülőkhöz szólunk, akiknek a gyermeke cumit használ. Megnyugtatás képpen azért meg kell jegyezni, hogy egy gyermek sem ment cumival érettségizni, ígyhát ne aggódjunk, ha gyermekünk rászokik a cumira. Azok a szülők, akik ismerik azt a helyzetet, hogy az éjszakai sötétségben keresik a kiságyban elkeveredett cumit, ami a gyermek szájából alvás közben kiesett, már biztosan rájöttek arra, hogy a kiságyban akár 7-8 darab cumi is bőven elfér. Gyermekünk pedig egy laza kézmozdulattal megtalálja az egyiket, ha éjszaka felébred, és nem fog minket legszebb álmunkból azért felébreszteni, mert elveszett a cumija. :) A cumikat érdemes akár a vízforralóba bedobva időnként fertőtleníteni.

Gyermeknevelés

Ajándékok

 
Orrszívó porszívó

A következőket gyermekorvosunktól Dr. Rente Judittól tanultam, akinek ezúton is köszönök mindent, amire az évek során megtanított. Az orrszívó porszívó használata mit sem ér, ha "csak" simán beledugjuk a gyermek egyik orrlyukába, miközben persze a másik orrlyukat befogjuk. Ahhoz, hogy a gyermek arcüregéből is ki tudjon jönni a váladék a következőt kell tennünk: azon az oldalon, ahol a porszívó vege az orrlyukban van, határozott mozdulattal húzzuk az arcbőrt az orr felől a fül felé, vagyis olyan erővel masszírozzuk így a bőrt, hogy üreg keletkezen az arc alatt. Amikor a "sima" orrszívásnál úgy látjuk, nem jön több váladék, meg fogunk lepődni, hogy az arcüreg "felnyitása" után még mit fog kiszívni a porszívó. A porszívózást ne érezzük kínzásnak, gondoljunk arra, hogy az arc és a fül felszúrása, és az antibiotikumos kezelés sokkal de sokkal többet árt, és jobban fáj gyermekünknek, mint az orrszívás.

Gyermeknevelés

Ajándék

 
Duzzogok, ne zavarj


Ha magunkba nézünk, belátjuk, hogy nekünk is vannak olyan pillanataink, amikor rossz a kedvünk, semmi sem jó, és jól esik egy kicsit duzzogni, vagy sírni, még akkor is, ha nincs is rá igazán kézzel fogható okunk.

Ez ugyanígy működik gyermekeink esetében is. Amikor az egyébként jókedvű, szófogadó gyermekünkre "rájön" a duzzoghatnék, próbáljuk azzal segíteni, hogy elmondjuk neki, hogy bizony a felnőtteknél is van ilyen, és nyugodtan vezessük be azt, hogy joga van néha egy kicsit elvonulni, és jól kiduzzogni, kisírnia a magát. Erre az esetre jó ötlet egy "ne zavarjanak" táblácskát készíteni. Az egyik oldalán "Duzzogok, kérlek ne zavarj", a másik oldalán "Megnyugodtam" képecskével, felirattal. Amikor jön az "Anya, hadd sírjak a válladon", vagy a "Hagyjatok békén", olyankor nem kell magyarázatot kérni, és senkinek nem kell elmondani, mi is a baj (hiszen nincs is baj), kint van a tábla, és maguktól elvonulnak a viharfelhők. (Az itt látható képet kinyomtatva és félbehajtva máris kész a táblánk)

Gyermeknevelés

Ajándék

 
Kistestvér születik

Nincs az a szülő, aki nem azt szeretné, hogy a családba érkező második gyermeket a nagyobb testvér szeretettel, örömmel, türelemmel fogadja. Hogy a testvérféltékenység helyett együttérzés, megértés, földöntúli szeretet lakja a nagyobbik gyermek lelkét. Mindez nem lehetetlen, egyedül rajtunk múlik, hogy már a fogantatás pillanatától kezdve jó alapokra helyezzük-e a testvérkapcsolatot. Az első pillanattól kezdve, amikor megtudjuk, hogy bővül a család, erősítsük a nagyobbik gyermekben azt, hogy micsoda kitüntetés az, hogy ha valakinek testvére születik. Mondjuk el, hogy neki milyen óriási jutalom, és becsülendő dolog, hogy testvére lesz, aki csak az övé, az ő testvére. Ő olyan ügyes, okos nagyfiú/nagylány, aki megérdemli, hogy testvére szülessen. A terhesség előrehaladtával minden apróságba vonjuk be a gyermeket, vele együtt várjuk a babát. Nap mint nap erősítsük benne az ő nagyságát, azt, hogy mekkora segítség ő most anyának, aki nehezen tud lehajolni, aki fáradékonyabb, akinek most a legnagyobb támasza a nagyfia/nagylánya. A kistestvér érkeztének már első (!) napján adjuk bátran a kezébe a kicsit (nem fog összetörni), engedjük, hogy megfogja, simogassa, puszilgassa, segítsen fürdetni, pelenkázni. Mindenközben továbbra is erősítsük benne, hogy micsoda kitüntetés ez neki, és milyen büszkék vagyunk rá, hogy ő ekkora segítség anyának. Nincs annál nagyobb boldogság, amikor egy kis idő elteltével bebizonyosodik, hogy a kilenc hónapon át végzett következetes felkészítő munkánknak szemünk előtt érik be a gyümölcse.

Gyermeknevelés

Ajándékok

 
Apával a kádban

Az első gyermek születésekor természetes, hogy minden szülő bizonytalan, óvja, védi gyermekét, aggódik, és bátortalan. Ezek az érzések természetesek, pedig a gyerekek "gyurmából" vannak. Bátran lehet emelni, forgatni őket, összehasonlításként azt is mondhatjuk, hogy ahogyan egy kiscicát is bátran megfogunk, felemelünk, nyúljunk hasonló határozottsággal a kisbabákhoz is. Az első napok eltelte után nagyon sok örömöt, és "lazulást" hoz a mindennapokba, ha a babával együtt apa és/vagy anya vagy a nagyobbik testvér is beül a kádba. Persze ne félórás lubickolásra gondoljunk, de amíg lemosnánk a babát a kiskádban, annyi időre nyugodtan tegyük a kicsit apa, vagy a nagytesó kezébe a fürdőkádba. Azon túl, hogy bensőséges kapcsolat alakul ki apa vagy a nagytestvér és a baba között, egyúttal szabad, kellemes élményt biztosítunk a pici számára. Bevált praktika a strandokon használatos kis úszógumi, melyben alul keresztpánt tartja a babát. Ebbe beletéve a picit nyugodtan pancsolhat együtt a testvérével már néhány hetes korban a baba.

 

Gyermeknevelés

Ajándékok

 
Házimunka: nem büntetés, hanem kitüntetés
Fontos, hogy gyermekünk kitüntetésként, ne büntetésként élje meg a házimunkákban való részvételt. Több praktika is van arra, hogyan vonjuk be játékosan a gyermeket a pakolásba, házimunkába. Kisebb gyermekekkel, akik még nem olyan aktívan tudnak részt venni, jó ötlet a figyelem felkeltésére, és a házimunka megszerettetésére a horgászat. Vagyis papír halacskákra rárajzoljuk a házimunkákat: mosogatás, porszívózás, szemét kivitele, ruhák elrakása, játékok elpakolása stb. mágneseket ragasztunk rájuk, másikat egy zsinóros bot végére, s kihalásszuk mit fogunk csinálni. Nagyobbaknál az is jó ötlet, ha a pakolást játékossá tesszük. Persze több ideig tart, de közös játék közben rendet is rakunk egyúttal: mi mondunk egy anyagot, pl: fa vagy papír, de mondhatunk színeket is (a szétdobált játékok anyagait, színeit), a gyermeknek pedig a megjelölt tárgyakból kell a kosarába pakolnia, majd a helyére tennie a tárgyakat. Pl: tegyél a kosaradba egy sárga, egy piros és egy fekete műanyag tárgyat. Így máris három kisautó a helyére kerül, a gyermek pedig boldog, hogy játszunk vele.

Ajándékok

 
Ordíts a párnába

Ha gyermekünk feszült, hisztis, nem fér a bőrébe, dühöng, vagy tele van energiával, a következő praktika egészen biztosan be fog válni. Vegyünk egy nagyobb párnát, amit a fülünkre teszünk. A gyermeket pedig arra buzdítsuk, hogy ahogy csak bír, úgy ordítson bele a párnába. Az ordítás után mosolyogva mondhatjuk neki, hogy nem is volt olyan hangos... mire persze ő újra és újra megpróbál egy nagyot ordítani. Ez a játék levezeti a feszültséget, és a szomszédokat  sem zavarja úgyhogy alkalmazzuk bátran, bármikor. :)

Gyermeknevelés

Ajándékok

 
Nincs ok az aggodalomra!

Sok kezdo szülőben felmerül a kérdés, hogy vajon időben történnek a dolgok a gyermekével? Akaratlanul is összehasonlítjuk gyermekeinket a körülöttünk élő, hasonló korú gyerekekkel. Legyen az mozgásfejlődés, beszédfejlődés, cumiról leszokás, szobatisztaság. Nincs ok az aggodalomra! Eddig senki sem ment cunival a szájában vagy pelenkában érettségizni, minden gyermeknek kinőnek addigra a fogai, megtanulnak önállóan enni, beszélni...Természetesen tegyünk meg minden annak érdekében, hogy legjobb tudásunk szerint neveljük, tanítsuk gyermekünket. Pánikra viszont semmi ok. Amíg van kitől kérdezni, amíg gyermekünket mind a gyermekorvos, mind a védőnő "szemmel tartja", addig ne vesztegessük az energiáinkat a felesleges aggódásra! Ők úgyis fogják tudni, hogy mi a teendő, ha valamiben "el vagyunk maradva".

Gyermeknevelés

Cumi vagy nem cumi

Harmónia, Béke, Türelem

Ajándékötletek

 
További cikkeink...
«ElsőElőző12KövetkezőUtolsó»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.